Tiedätkö mitä yhteistä on Wayne Gretzkyllä, Tiger Woodsilla ja Muhammed Alilla?

He kaikki ovat käyttäneet hypnoosia menestyksekkäästi suoritustensa parantamiseen.

Kun kaksi fyysisesti tasavertaista huippu-urheilijaa kohtaavat, voittajan määrittää usein sisäinen peli. Eron tekee urheilijan harjoiteltu kyky saada täysi henkinen ja fyysinen kapasiteetti käyttöönsä halutulla hetkellä ja toistuvasti paineen alla. Tieteen ja käytännön näkökulmasta paras ja tehokkain tapa harjoitella näitä taitoja on rento, täyden keskittymisen tila, eli hypnoottinen transsi.

american football

Mitä hypnoosi on? Ketä ja miten se voi auttaa urheilussa? Miksi se on usein kuvattu ylivertaiseksi muihin valmistautumismetodeihin nähden? Alla vastauksia näihin kysymyksiin ja esimerkkejä hypnoosin hyödyistä urheilijoille tutuissa tilanteissa.

training barbellKolme faktaa urheiluhypnoosista

Hypnoosissa käytetään tehokkaasti ihmisen psykologista ominaisuutta valmistautua tulevaan mielikuvituksen avulla. Keho vastaa kuvitteellisiin kokemuksiin kuin ne olisivat tapahtuneet todellisuudessa. Tutkimuksissa on osoitettu, että kuvittelemalla itsensä tekemään fyysistä liikettä urheilija itse asiassa aktivoi lihaksiaan hyvin samalla tavalla kuin tehdessään liikettä fyysisesti. (3)(4)

Mentaaliharjoittelu hypnoottisessa tilassa on huomattavasti intensiivisempää ja kokonaisvaltaisempaa ja näin ollen paljon tehokkaampaa kuin perinteinen, ns. tietoisessa tilassa tehty mielikuvaharjoittelu. Hypnoosissa koko keho ja mielen syvimmät osat ovat täysin keskistetty haluttuun muutokseen. Huippusuoritukseen tähtäävä asiakas usein kuvaa hypnoosia ”rennoksi ja äärimmäisen tarkkaavaiseksi” olotilaksi. Kaikki aistit ”zoomataan” yksistään koettuun hetkeen, eikä muita häiriötekijöitä ole. On kuin aika olisi pysähtynyt. On urheilija, mieli ja keho täydessä tasapainossa, aivan kuten huippusuoritustilanteessa.

Hypnotisti räätälöi lähestymistavan vastaamaan urheilijan luonnollisesti vahvinta aistikokemusta. Joillekin se on visualisointi, toiset tarvitsevat tunneperäisen tai kehollisen kokemuksen. Toisille äänimaailma on kuvia ja kehon kokemuksia tärkeämpiä. Käyttämällä eri aistien yhdistelmiä saadaan aikaan kokonaisvaltaisin muutos ja valmistautuminen. (5) Kaikki lähtee urheilijan yksilöllisistä tarpeista, eikä hypnoterapeuttimme käytä valmiiksi kirjoitettuja hypnoosikäsikirjoituksia.

horse laughingTiedostamaton mieli – Säikky hevonen vai uskollinen sotaratsu

Tiedostamaton ja tiedostettu mieli ovat kuin hevonen ja ratsastaja: Normaaliolosuhteissa ratsastaja (tietoinen mieli) ohjaa hevosta (tiedostamaton) haluttuun suuntaan, ja matka etenee kontrolloidusti. Kun hevonen säikähtää, tai syystä tai toisesta päättää tehdä oman päänsä mukaan, se säntää haluamaansa suuntaan haluamallaan vauhdilla eikä ratsastaja voi tilanteelle juuri mitään. Hypnoosin avulla voidaan kommunikoida suoraan tämän esimerkin hevosen, eli tiedostamattoman mielen kanssa, ja muuttaa tapaa reagoida vaikeaan tilanteeseen.

Paineen kasvaessa tiedostamattomat ongelmatilanteet nousevat pintaan helpommin ja usein suurempana kuin aiemmin. Monet muut tekijät, kuten pettymykset edellisellä kaudella, muutokset siviilielämässä tai vaikkapa paha loukkaantumisten ketju voivat myös eskaloida pienet haasteet uusiin hallitsemattomiin ulottuvuuksiin. Näihin harvemmin auttaa tietoisen mielen kautta ohjatut prosessit.

Hypnoosi on siis paljon muutakin kuin kisaan valmistautumista varten

Tiedostamattomien voimavarojen valjastamista urheilussa voidaan hyödyntää monella tavalla. Olemme käyttäneet hypnoosia menestyksekkäästi mm. seuraavissa urheilijoiden kohtaamissa tilanteissa:

 • Tavoitteiden konkretisointi ja motivointi
 • Kisajännityksen muuttaminen hyödylliseksi voimavaraksi
 • Psyykkaus ennen kisaa ja parhaan ’flow’-tilan aktivointi kisan aikana
 • Keskittymiskyvyn parantaminen ja häiriötekijöiden eliminointi
 • Kiputilojen ja pelkojen hallitseminen
 • Epäonnistumisten ja pettymysten käsittely
 • Nopeampi uusien taitojen oppiminen (tai vanhan tavan/tekniikan poisoppiminen)
 • Nopeampi palautuminen ja syvärentoutus (myös stressin hallinta)

man chalky hands

Jos sinä haluat kasvattaa etumatkaa kilpakumppaneihisi nähden, päästää irti menneistä tai muulla tavoin kehittyä urheilijana, ota meihin yhteyttä.

Tunnettuja urheilijoita, jotka ovat käyttäneet hypnoterapiaa päästäkseen huipulle:

Tiger Woods aloitti urheiluhypnotistin ohjauksessa jo 13-vuotiaana

Ken Norton käytti hypnoosia päihittääkseen Muhammed Alin nyrkkeilyottelussa vuonna 1973. Ken lähti otteluun selkeänä altavastaajana. Ali alkoi käyttää hypnoosia pian tämän hävityn ottelun jälkeen.

Vuonna 1984, Mary Lou Retton käytti hypnoosia valmistautuessaan Los Angelesin Olympialaisiin ja voitti kultaa eristämällä mielestään kivun loukkaantuneessa jalassaan.

Vuonna 2008 Pekingin Olympialaisissa ainoat ampujat, jotka saivat kultaa USA:lle (Vincent Hancock ja Walton Eller) olivat molemmat saaneet urheiluhypnotistin ohjausta. Samoin Australian Steve Hooker, joka voitti Olympia-kultaa seiväshypyssä Pekingissä.

Greg Louganis, Wayne Gretzky, Steve Stone, Boomer Esiason, Freeman McNeil, Talmadge Griffiths ja lukuisat NFL, MLB, NHL, nyrkkeily-, Olympia- ja Pro-urheilijat kaikki käyttävät hypnoosia saadakseen sen riittävän etumatkan kilpailijoihinsa nähden

Lähteet:

 1. http://www.pponline.co.uk/encyc/self-hypnosis-in-sport-35849
 2. http://www.minnesotasportshypnosis.com/
 3. Motor Control and Learning, Champaign, IL: Human Kinetics, 1999
 4. J Sport Exerc Psych 2002; 24:151-167
 5. Proceedings of the 2001 World Congress on Sport Psychology, Skiathos, Greece 2001; 4:37-39
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Sports_hypnosis

Teksti: Katja Laukkanen

 

Comments

comments